Categories
Блог за книги

Потърси в книгата – за да откриеш в живота. втора част

Книгите не са само източник на информация. Те могат и са източник на вдъхновение и информация!
Понякога идват моменти, в които се чувстваме потиснати и обезсърчени. Тогава може да загубим вярата и надеждата си в живота и точно в такива периоди имаме нужда от някаква мотивация, от положителен стимул, за да намерим отново правилната посока. Едно от нещата, които могат да променят начина ни на мислене и да ни върнат надеждата и мотивацията в такъв момент е една силна и вдъхновяваща книга. Тя може да ни накара да преобърнем живота си, да си върнем увереността и да намерим отново най-добрия изход за себе си.

Хората, които четат развиват силно въображение и са по-съзидателни. И в това е красотата на книгите. Те ни помагат да си представим нещата извън и отвъд обозримото, дават ни доста храна за размисъл и възможността да развихрим въображението си. А това неминуемо ни прави по-креативни.
Психолозите са доказали, че четенето на книги намалява стреса! Това се дължи на съсредоточаването в текста на книгата. Вглъбяването върху прочетеното и отвличането на ума ни от реалността и проблемите, което от своя страна успокоява напрежението в мускулите и сърцето.

Четейки и влизайки в животите на героите. Преживявайки с тях, ние проявяваме разбиране. Със сигурност, това го имплементираме в живота.
Започваме да разбираме чувствата на другите хора. Сдобиваме се с качеството емпатия.
Една от основните причини да четем книги е, че просто това ни прави щастливи и ни доставя удоволствие, внася радост в живота ни.
Всеки, който обича четенето на книги, знае добре колко много помага то за увеличаването на речниковия ни запас. Когато четем редовно, думите просто идват по-лесно. Освен това, колкото повече книги сме прочели, толкова по-грамотно се изразяваме и толкова по-лесно става да формулираме мислите си. А когато имаме богат речник и боравим добре с думите и езика като цяло, това автоматично подобрява и способността ни да общуваме с околните.

Изводът е, че четенето е нещо хубаво и може единствено да ни обогати. Така че, ако вече обичате книгите – продължавайте да им се наслаждавате и да развивате себе си чрез тях. Ако все още не сте открили четенето – опитайте, започнете още днес. Така може да откриете нещо ново, вълнуващо и неповторимо, в което да се влюбите за цял живот.

Categories
Блог за книги

Потърси в книгата – за да откриеш в живота. първа част

Всеки любител на книгите знае, че извън клишето, че четенето на книги ни дава повече знания, то ни помага и да израснем – да станем по-разумни, емоционално по-зрели и психологически по-устойчиви. Въпреки че, само четенето не помага за сдобиването на такива качества. Прочетеното, трябва да бъде осмислено и приложено на практика в живота. Страстните читатели, които обичат аромата и шумът на страниците знае, че всяка книга ни дава възможността да научим много нови неща, да изследваме нови светове и идеи. Само че, значението на четенето далеч не се изчерпва само с тези ползи. Ако се замислим, то ни дава още толкова много. Единственото което трябва да направим, е да си изберем книга според нашите предпочитания и да я отворим.

Когато четем, ние по един или друг начин се опитваме да свържем събитията, емоциите, преживяванията и героите с нас самите. Резултатът е не само това, че се оказваме напълно погълнати от книгата, но и самата история ни кара да се замислим и да осъзнаем как бихме реагирали или бихме се почувствали ние в такива ситуации, които все още не са се случвали в живота ни. В този смисъл книгите ни помагат да разширим хоризонта си, да преосмислим това което обичаме и което мразим, това, което би ни накарало да се почувстваме щастливи.

Четейки, ние имаме привилегията да изживеем влаганите с години труд, емоции и знание от автора за изключително кратко време. Със сигурност писателят не създава литературната си творба за един ден. За него това означава много усърдна работа, разбиране, натрупване на преживявания, информация, опит и във всички случаи много трудности, докато накрая се получи книга.

Интернет, драстично промени навиците на много читатели. Сърфирането, чатът, гледането на видео, четенето на глупави безсмислени коментари, е един много лесен начин за информираност. Чрез Интернет, хората се движат по плоскостта на най-малкото съпротивление. Затова го харесват и предпочитат пред книгите. Четенето, изисква концентрация!
Това е едно от ценните качества, което придобиваме четейки книги. Съсредоточаваме се. Когато четем, мозъкът ни се тренира да фокусира вниманието ни върху книгата и върху това, което четем.
Когато четем, ние се изпълваме с емоции. Защото, докато четем, рисуваме картината на текста в главата си. Именно мозъкът се ангажира с всички емоции, които преживяваме четейки. Това е и причината, някои хора да развият зависимост към книгите. Изпитвам гняв, когато някой от лошите герои, постигне пъкления си план, а добрия човек пострада. В същото време, на обратната плоскост, се изпълваме с радост и задоволство, когато доброто победи злото. В този ред от мисли, четенето може да ни накара да се почувстваме щастливи, тъжни, обичани, наранени, предадени и т.н.
Повече от сигурно е, че четенето развива нашата памет. Има много неща, които ни се налага да запомним, когато четем. Ако не запомним имената, местата, кой кога какво направил в началото, то ние няма да разберем напълно написаното. И все пак, всяко зло за добро… Едно повторно четене, преоткрива фабулата на сюжета в нова светлина. Така че, следейки и запомняйки сюжетната линия, тренираме мозъка и паметта си. Мозъкът задобравя, става все по-способен в запомнянето на разни детайли. И това, е изключително полезно за ежедневието и за живота ни по-принцип.

Categories
Блог за книги

Колкото повече четем, толкова по-малко подражаваме на околните.

“Книгата е прозорец към света” – колкото и банално да звучи тази фраза, с времето се е затвърдила истината, която се съдържа в нея. След като прочете една книга, човек се променя вътрешно, дори без да го съзнава. Независимо от жанра, самият процес на четене обогатява четящия – дали с информация, дали емоционално, човек става с една идея по-различен от този, който е бил, преди да посегне към тази книга.

Прозорец към външния свят – излизаме извън границите на дома си, посещаваме далечни и близки, познати и непознати места, срещаме различни от нас хора, наблюдаваме странни, страшни или очарователни явления… Неизчерпаеми са знанията, които придобиваме, само с отварянето на една географска енциклопедия, например. Ами историята? “Без история няма бъдеще” – поредното клише, което никога няма да бъде оборено. Книги за велики личности, решавали съдбата на различните общества през вековете, винаги ще са полезни за всеки, който се вълнува политиката, изкуството и т.н.

Прозорец към вътрешния свят – толкова малко знаем за човешките емоции и душевност, че всяка една книга на тази тематика, е безценен източник не само на информация, но и възможност за получаване на чисто емоционално удовлетворение. Учи ни да задаваме въпроси, да търсим отговори, да анализираме хора и ситуации – с две думи, учи ни да живеем. Художествената литература пък е благодат за човешкото въображение – комбинацията от изживявания и жаждата за още – това е най-прекрасната зависимост, която може да развие четящият човек! Колкото повече четем, толкова по-малко подражаваме на околните – това е, защото вече имаме достатъчно силна собствена индивидуалност, за да ни се иска да приличаме на някой друг.

Във времето на технологиите книгите остават незаслужено на заден план. Не отричаме ползите от компютъра, таблета, телевизора и всеки друг начин да получаваме информация по електронен път. Но трябва да напомним за вредите, които всяко едно лъчение, всеки един екран може да нанесе на човешкия организъм, колкото и неусетно да става това. Книгата може да е винаги “под ръка”, без да се нуждае от електричество, зареждане, батерии и пр. зависимости като електронните си “роднини”. А и нищо не може да се сравни с удоволствието от шумоленето на страниците и миризмата на печатарско мастило и хартия, но това е известно само на четящите хора! Паралелно с това чисто физическо усещане, книгата държи умът буден, паметта работи, човек става по-сигурен и умел в общуването с околните, защото четенето на книги неусетно увеличава речниковия запас и обогатява изказа. Житейските ситуации, с които се сблъскваме, вече са описани в някоя книга и, ако сме я прочели, много по-лесно бихме се справили с всяко едно предизвикателство. В това се съдържа смисълът да прочетеш книга. Ти си единственият, който може да си направи този подарък – да отвориш книгата и да оставиш богатството, което се съдържа в нея, да стане част от твоя умствен и емоционален багаж.

Добрата, старомодна книга, може да бъде символ и на домашния уют – представихте ли си веднага чаша ароматно кафе или чай, дъждовен следобед и топла стая, в компанията на любима книга…?! Богатството да можеш да четеш и да осмисляш прочетеното, да го прилагаш спрямо собствените си виждания, в ежедневието, в работата, в общуването – това е богатството, което никой не може да ти отнеме! А ти можеш постоянно да го увеличаваш, отваряйки поредната книга!

Categories
Исторически романи ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Повести за Априлското въстание

Автор: Георги Хрусанов

Издателство: БЗНС
Година: 1976
Cтраници: 271
Състояние: много добро
Забележка: С леки забележки по кориците. Пожълтяла.
Налични бройки: 1
Цена: 4.00
Език: Български
Град на издаване: София
Корици: меки
Categories
Исторически романи ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Зотик

Автор: Венцеслав Начев

Издателство: Отечествен фронт
Година: 1974
Cтраници: 68
Състояние: много добро
Забележка: С леки забележки по кориците.
Налични бройки: 1
Цена: 3.00
Език: Български
Град на издаване: София
Корици: меки
Categories
Исторически романи ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Капитан Петко войвода

Автор: Николай Хайтов

Издателство: Отечество
Година: 1981
Cтраници: 139
Състояние: добро
Забележка: Забележки по корицата.
Налични бройки: 1
Цена: 1.50
Език: Български
Град на издаване: София
Корици: меки
Categories
Исторически романи ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Румена войвода

Автор: Николай Хайтов, Вл. Манев

Издателство: Отечествен фронт
Година: 1968
Cтраници: 95
Състояние: добро
Забележка: Забележки по корицата.
Налични бройки: 1
Език: Български
Град на издаване: София
Корици: меки
Categories
Исторически романи ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Сянката на Александър Велики. Книга 3

Автор: Антон Дончев

Издателство: Захарий Стоянов, Стандарт
Година: 2015
Cтраници: 133
Състояние: отлично
Налични бройки: 1
Цена: 6.00
Език: Български
Град на издаване: София
Корици: меки
Categories
Исторически романи ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Кланица 5

Автор: Кърт Вонегът

Издателство: Военно издателство
Година: 1977
Cтраници: 153
Състояние: много добро
Забележка: Забележки по обложката.
Налични бройки: 1
Цена: 3.50
Език: Български
Град на издаване: София
Корици: меки
Categories
Класика ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Хамлет

Автор: Уилям Шекспир

Издателство: Захарий Стоянов
Година: 2001
Cтраници: 262
Състояние: много добро
Забележка: Почти отлично. Със забележки по корицата.
Налични бройки: 1
Цена: 6.00
Език: Български
Град на издаване: София
Корици: меки